Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Η τσάντα μένει στο σχολείο!


Ένα καινοτόμο πρόγραμμα ξεκινάει να εφαρμόζεται στο σχολείο μας, από την Παρασκευή 8/12/2017...
Εκείνη τη μέρα, τα παιδιά θα αφήσουν τις τσάντες στις τάξεις τους και θα επιστρέψουν στα σπίτια τους χωρίς αυτές!  Στόχος του προγράμματος είναι να υπάρχει (το Σαββατοκύριακο) διαθέσιμος ποιοτικός χρόνος στο σπίτι, που θα υποστηρίζει την προαγωγή των σχέσεων γονέων και παιδιών, οι οποίες μπορεί να επηρεάζονται αρνητικά στα πλαίσια της επίβλεψης των σχολικών εργασιών από τους γονείς.

Ήδη δόθηκε σε όλους τους γονείς η παρακάτω επιστολή...
"Αγαπητοί γονείς,
επανειλημμένως κατά τη διάρκεια της πολύχρονης θητείας μας στα σχολεία γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων από γονείς μαθητών μας για το χρόνο που απαιτείται να διαθέτετε για διάβασμα στο σπίτι. Οι συνήθεις φράσεις είναι «χθες μας νύχτωσε διαβάζοντας» ή «όλο το Σαββατοκύριακο το περάσαμε διαβάζοντας».
Δυστυχώς έχει αποδειχθεί ότι το σημερινό σχολείο δε σέβεται την παιδικότητα, δεν προσφέρει ευκαιρίες για την ανάπτυξη αξιόλογων δραστηριοτήτων στο χώρο του, (ξένες γλώσσες σε βαθμό πιστοποίησης, καλλιτεχνικά επιπέδου ωδείου ή αισθητικού εργαστηρίου, ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες κ.λ.π.).
Εάν αθροίσετε τις σχολικές ώρες, αλλά, και τις ώρες που διαθέτει για τις υπόλοιπες δραστηριότητες ένας μαθητής, θα ανακαλύψετε ότι είναι περισσότερες οι ώρες εργασίας του από αυτές ενός ενήλικα. Οι πρώτες σκέψεις που κάνει ο καθένας στο άκουσμα του Σαββατοκύριακου, είναι ότι όλοι θα έχουμε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μας μετά από μια κοπιαστική εβδομάδα εργασίας και όχι γονείς και παιδιά να «παλεύουμε» πάνω από προβλήματα, και εργασίες. Όπως κι εσείς έτσι και κάθε παιδί σας έχει την ανάγκη για λίγες ώρες ξεγνοιασιάς, παιχνιδιού, ξεκούρασης μα πάνω απ΄ όλα για λίγο χρόνο αλληλοτροφοδότησης με τους γονείς του.
Ο σύλλογος διδασκόντων του Σχολείου μας γνωρίζοντας το εκπαιδευτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και έχοντας σαν όραμα την επόμενη γενιά δυναμική, τολμηρή και πεισματάρα, που να οραματίζεται, να αναζητά και να μη σταματά ποτέ να διεκδικεί. Μια γενιά που θα ζει σε μια πόλη φιλόξενη, ζωντανή και δημιουργική, που να δίνει ευκαιρίες στους ανθρώπους της για εξέλιξη και ανάπτυξη, μια κοινωνία με ιδανικά, αξίες και ηθική. Με πολίτες αποφασιστικούς με γνώση και λογική. αποφάσισε να απαλλάσσει τους μαθητές το πρώτο Σαββατοκύριακο κάθε μήνα από σχολικές εργασίες. 
Έτσι κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα η σχολική τσάντα θα μένει στο σχολείο και την επόμενη Δευτέρα θα επιστρέφει στο σπίτι. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε το χρόνο που θα αφιερώνατε για διάβασμα να φάτε όλοι μαζί σαν οικογένεια, να περάσετε ποιοτικό χρόνο για βόλτες, κουβέντα, περιπάτους στη φύση και ενασχόληση με αντικείμενα που φέρνουν ηρεμία και χαμόγελα ... να βάλετε τα παιδιά σας -έστω και μια φορά το μήνα- νωρίς για ύπνο.
Η περίοδος εφαρμογής θα διαρκέσει μέχρι τη λήξη του Β΄ τριμήνου και αφού αξιολογηθούν τα αποτελέσματά της θα λάβουμε σε συνεργασία μέσα από συνολική συνάντηση περεταίρω αποφάσεις. 
Επειδή πιστεύουμε ότι είναι μια προσπάθεια ύψιστης κοινωνικής και παιδαγωγικής αξίας σας παρακαλούμε να την στηρίξετε από την πλευρά σας..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου